Dziś rano wstawiłem auto do mechanika, po pracy mam zajechać to skrzynia ma być wyjęta i rozebrana i zobaczymy co dalej robić
[O2] Problem ze skrzynią 6-biegową
Zwiń
X
-
Witajcie
Też planuję wymianę sprzęgła, bo się kończy. Otworzyłem wątek w innym miejscu o jedno lub dwumasie. Teraz chcę się dopytać, bo u mnie też problem jest z jedynką i wstecznym. Czy jak wymienię sprzęgło z dwumasem to objaw się skończy nie wchodzenia tych biegów. Ktoś pisze o wysprzęgliku. Co to jest?
Mi mechanik zaśpiewał 2350zł za sprzęgło z wymianą. Czy do tego muszę doliczyć ten wysprzęglik, czy nie?
Mam BKD 2006 i 225.000km na jednym sprzęgle. Turbinę robiłem już, ale głowica mi nie pękła (to tak a propos charakterystycznych poważnych usterek BKD)
Komentarz
-
-
To może dodam coś od siebie, bo mam BKD w leonie z 2005 roku, nalatane mam 140kkm i jakies 10kkm temu miałem problem właśnie podobny do kolegi wyżej, z jedynką i wstecznym, w ASO powiedzieli, że żeby postawić jakąkolwiek diagnoze potrzebują wyjąć skrzynię (a to kosztuje). W związku, że leonik jest przeznaczony na dalsze mody i sprzęgło też już się kończyło, razem z dwumasem, poleciałem z grubej rury. Leonik dostał inną skrzynię (przeszczep na skrzynie z FR'ki, dorwałem używkę na allegro za 1800zl z przebiegiem 15kkm), dwumas też trafiłem bardzo tanio, również na allegro, no i sprzęgło SACHSA RACING które dość drogie było, tarcza 1000zł i docisk 1300.
Całość została złożona w warszawskim VTG'ku, gdyż tylko tam zostało mi zagwarantowane, że dopasują skrzynię. I nie mylili się, wszystko gra jak należy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zajcu_89To może dodam coś od siebie, bo mam BKD w leonie z 2005 roku, nalatane mam 140kkm i jakies 10kkm temu miałem problem właśnie podobny do kolegi wyżej, z jedynką i wstecznym, w ASO powiedzieli, że żeby postawić jakąkolwiek diagnoze potrzebują wyjąć skrzynię (a to kosztuje). W związku, że leonik jest przeznaczony na dalsze mody i sprzęgło też już się kończyło, razem z dwumasem, poleciałem z grubej rury. Leonik dostał inną skrzynię (przeszczep na skrzynie z FR'ki, dorwałem używkę na allegro za 1800zl z przebiegiem 15kkm), dwumas też trafiłem bardzo tanio, również na allegro, no i sprzęgło SACHSA RACING które dość drogie było, tarcza 1000zł i docisk 1300.
Całość została złożona w warszawskim VTG'ku, gdyż tylko tam zostało mi zagwarantowane, że dopasują skrzynię. I nie mylili się, wszystko gra jak należyteraz to mozesz modzić :diabelski_usmiech
superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Witam
Wyszło tak jak mówił mechanik. Sprzęgło jest dobre, dwu masa też. Po wyjęciu skrzyni wałek sprzęgłowy miał luz i wzdłużny i poprzeczny co prawda nie duży ale to wystarcza ..
Skrzynia rozebrana, zamówione części w poniedziałek wiozę do zakładu ślusarskiego żeby dorobili odpowiednią tuleję.
[ Dodano: Nie 12 Gru, 10 19:12 ]
nr łożyska 02M311235AJest O2Fl CFHC, Passat B6 1.9tdi BLS
Była O2FL BXE, Audi A2 1.4TDI,
Była O2 BXE
Była O1 1.8T + automat
Komentarz
-
-
u mnie z koleji pojawiła sie taka sytuacja ze przy ruszaniu pedał sprzęgła drga tak jak bym np ruszał ze zbyt niskich obrotów.
Wczesniej tego nie było, byc moze cos spierdzieliłem wyjezdzając kiedyś z zasypanego miejsca parkingowego? :roll:
Sprzegło nie slizga, biegi idealnie wchodzą, przy zmianie na wyzsze biegi tez wszystko ok, ciekawe czy to jakies łozysko ma luz czy cos sie poluzniło ze wchodzi w rezonans?superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
A więc tak
trzeba zamówić w serwisie łożysko 02M311235A do tego podkładki, seger + dekielek
nastepnie trzeba wyjąć skrzynię i rozpołowić
tą część gdzie siedzi łożysko trzeba zawieźć do zakładu, mają ten otwór w którym siedzi łożysko rozwiercić, bo stare łożysko rozbiło ten otwór. Następnie w ten otwór trzeba wkleić pierścień (tuleję) i ztoczyć ją na wymiar nowego łożyska, tak aby trzeba je było lekko wbić. Do nowego łożyska koniecznie trzeba założyć podkładki, aby zlikwidować luz wzdłużny
[ Dodano: Pon 20 Gru, 10 11:01 ]
[ Dodano: Pon 20 Gru, 10 11:02 ]
Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.
[ Dodano: Pon 20 Gru, 10 11:05 ]
Jest O2Fl CFHC, Passat B6 1.9tdi BLS
Była O2 BXE
Była O1 1.8T + automat
Komentarz
-
-
Robercik, zdjęcia wcięło
a chętni popatrzę bo się przymierzam do tego samego
podkładka jest jedna, więc pewnie kilka trzeba dopasować?->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Podkładki się kupuje dwie jedną dajesz z jednej strony a drugą z drugiej strony, i z tego co pamiętam jedna jest mniejsza a druga większa, mają one szeroki kołnierz i sięgają do niewyrobionej czesci obudowy także dwie idealnie pasują i likwidują luz
pozdrawiamJest O2Fl CFHC, Passat B6 1.9tdi BLS
Była O2 BXE
Była O1 1.8T + automat
Komentarz
-
-
podkładki są z dwóch stron to wiem, ale czy nie trzeba będzie więcej ich dać (grubiej)?
są jeszcze zabezpieczenia łożyska 5 - występują w różnych grubościach
pewnie po dorobieniu wszystkiego trzeba będzie odpowiedni dobrać
[ Dodano: Sro 20 Lip, 11 20:18 ]
skrzynia zrobiona
łożysko się na szczęście w obudowie nie wytarło, czyli tulejowanie nie było potrzebne
luzy były owszem, ale dałem nowe łożysko 3, dwie podkładki 6 i 7, a także grubsze zabezpieczenie 5
jutro będę jeżdził to sięzobaczy czy wszystko gra->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
dotyczy to skrzyń 6 biegowych do 2006 włącznie->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
tez mam podobna przypadłosc na 6 biegu podczas przyspieszania cala buda wchodzi w drgania,ale jak przeciagne troszke na 5 biegu to na 6 jest wtedy wszystko ok,ajuz raz bylo u mnie to łozysko robione,a mam auto z lutego 2006 r.Skoda Octavia II 1.9 TDI BJB 105/250 niestety juz nie ma(ale w pamieci pozozstanie
obecnie Skoda Octavia II 2.0 TDI 187 km i 390 Nm + banan na twarzy
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ck+king++dachu
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Dachuna 6 biegu podczas przyspieszania cala buda wchodzi w drgania
też mam z lutego 2006 auto i ciągnęło na jedynce jakby nie było wysprzęglone
albo z szrpnięciem łapało na starcie na jedynce
jak było robione to może coś dalej się dzieje, takto z tymi skrzyniami jest->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Dachutez mam podobna przypadłosc na 6 biegu podczas przyspieszania cala buda wchodzi w drgania,ale jak przeciagne troszke na 5 biegu to na 6 jest wtedy wszystko ok,ajuz raz bylo u mnie to łozysko robione,a mam auto z lutego 2006 r.superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
Komentarz
-
-
fajny temat
fajny temat mam podobny problem cala buda drzy i dziwne szumienie dochodzi z lewej strony ale ze zmiana bieguw nie ma problemu 130000tysiecy najezdrzone wydawalo mi sie ze to lorzysko w kole teraz myslalem ze przegub ale zabiliscie mi klina doradzcie cos moja ma naped na cztery kopytka pewno ta naprawa bedzie drorzsza niz standart
[ Dodano: Pią 22 Lip, 11 19:30 ]
ja startuje nawet od 1300 ale drrzenie pojawia sie po 2500 jak by kolo bylo niewywarzonebari
Komentarz
-
-
Obawiam się że moją Skodzinke dopadło to samo wadliwe łożysko.Mam skrzynie FWZ z 04.2006 roku.Przy ruszaniu słychać takie jakby rzężenie albo trzeszczenia,ogólnie odgłos takiego tarcia metal o metal zwłaszcza przy obciążeniu(ruszanie pod górę albo kilka ludzi na pokładzie).Tak czy inaczej dźwięk dochodzi ze skrzyni i czeka mnie wyjęcie jej.I tu moje pytanie.Polecacie koledzy jakiegoś mechanika w okolicach Krakowa któremu można powierzyć naprawę tej skrzyni?Z wyjęciem i zamontowaniem skrzyni sobie poradzę ale już jej wnętrze to dla mnie czarna magia.
Komentarz
-
Komentarz